0K4A7761

Månedens nyhed – februar 2021

Corona tiden er udfordrende for alle sportsudøvere. Hvordan klarer man at holde både sig selv og sine heste mentalt og fysisk klar til stævnerne starter igen? Vi har spurgt 5 Akademiryttere, hvordan de udnytter denne anderledes tid positivt – og måske kan du blive inspireret af dem?

Download nyhed som PDF

Elisabeth Salhøj Rask

Elisabeth Salhøj Rask er U25 rytter og lige nu uddanner hun sig til mentaltræner.

“Vi skal huske, at ridning er 80 % mentalt og 20 % fysisk. Så hvis du er en af dem, der ikke kan få redet i en tid præget af Corona, så giver jeg her et tip til, hvordan man rent faktisk kan træne alligevel.

Hjernen kan nemlig ikke kende forskel på visualisering (altså det du forestiller dig) og virkelighed. Det vil sige, hvis du forestiller dig, at du rider, så er det det samme som hvis du gjorde (gerne så detaljeret som muligt, f.eks. hvad du skal have fokus på, hvordan det føles osv.) – samme princip hvis du ikke kan starte stævner eller bare savner samværet med hestene. Så visualiser at du starter et stævne eller er sammen med den hest, du savner.

Men husk at det skal være gode visualiseringer – hvor det går godt og med en god mavefornemmelse. Hvis man har lidt svært ved det, så skal man bare huske ”at det man gør, bliver man god til” – det handler om repetition og disciplin.

Jeg har altid brugt mentaltræning i min daglige træning og ved hvor meget, vi kan rykke med f.eks. visualisering – det er også et rigtig godt tip, hvis man eller hesten bliver skadet. Jeg var selv ude i 2 måneder efter et styrt; men kom tilbage som en bedre rytter – da jeg hver dag havde siddet på min hest i tankerne.

Hvis der er nogle, som ikke når deres mål i denne tid, så skal man huske, at det ikke handler om målet, men rejsen – det er indsatsen/værdien vi lægger i processen, der gør forskellen. Så op med humøret – det er tid til træning”

BE HAPPY
Not Because everything is good, but because
you can see the good
in everything!

Simone Hansen Scherff

Simone Hansen Scherff er U25 rytter, hun fortæller:

“Jeg har valgt at se den her “pause” fra stævner lidt som en fordel. Mine heste har fået muligheden for at få en velfortjent ”pause”, hvor vi kan fokusere på nogle øvelser i træningen, som vi måske ikke altid har tid til at få trænet i en travl stævnesæson.

Jeg har lagt meget vægt på at holde humøret oppe på både mig selv og hestene og ikke mindst på at holde motivationen oppe, uden at have et stævne at træne op i mod. Vi har redet en masse ture,  brugt ekstra tid på at nusse på staldgangen og så har jeg brugt mine rideveninder meget til at sparre
med.

I en tid som denne kan man hurtigt ryge ned i et sort hul, hvor man tænker at det hele bare kan være “ligemeget”, når det ene sjove stævne efter det andet bliver aflyst…

Jeg havde personligt en lille nedtur, da det store christmasshow blev aflyst. Jeg havde virkelig set frem til at have min 5 års med til sit første overnatningsstævne, samt starte min nyeste hest i vores første 140 cm.

Det første jeg gjorde efter nyheden, om at det var aflyst var at ringe til min gode veninde, så vi lige kunne vende det hele. Hun hjalp mig gevaldigt med at få samlet tankerne igen. Jeg rider nu hver uge efter en træningsplan, som hjælper mig meget til at holde motivationen.

Jeg sætter mig hver uge nogle mål jeg og hestene skal have gennemført. Ligesom en fejlfri runde til et stævne kan gøre en helt høj, så gør det også mig høj at gennemføre mine mål i træningen.”

Freja Høyer Pedersen

Freja Høyer Pedersen er 17 år og junior rytter.

“Nu hvor der ingen stævner er, er der god tid til at træne. Jeg har haft redet en del store stævner de sidste par måneder på min ene hest Christiania, så hun fik tre ugers “ferie”, hvor jeg red ture i skoven 3-4 gange om ugen, for at afbelaste hende og holde hende glad. Derefter begyndte jeg at ride hende i form igen, og nu træner vi en masse ting, som hun har svært ved.

Jeg finder inspiration til de øvelser jeg kan lave herhjemme, både i dressuren men også bomarbejde og på sociale medier, hvor andre dygtige ryttere deler ud af deres træning. Min anden hest fik en lille skade i sommer, og da jeg har været væk til stævner med Christiania har hendes genoptræning trukket ud. Med Corona lockdown´en fik jeg muligheden for at være hjemme og få hende ordentligt igang, og nu er hun klar til store stævner igen. Min tredje hest, Zicco er nu blevet 6 år, så der er derfor en masse at arbejde på. Han har rykket sig så meget det sidste stykke tid, da jeg har kunnet koncentrere mig om at udvikle og træne ham.

Desuden har jeg haft fokus på, at jeg selv er i god form. Jeg løber derfor 5 km 4-5 gange om ugen, hvilket har givet mig mere styrke, når jeg skal ride – og det er noget som jeg bestemt vil fortsætte med, når der bliver åbnet op igen.

Alt i alt har jeg har prøvet at se muligheder, og jeg føler, at jeg har fået det bedste ud af det indtil videre.

Nu vil jeg se frem til, at jeg forhåbentlig skal til udlandet og ride nogle stævner til foråret. Og så håber jeg på at vi snart får lov til at ride stævner igen i Danmark også!”

Emmelie Aabech

Emmelie Aabech er 14 år og children rytter.

“Her er et lille indblik i hvordan jeg holder mine heste og mig selv i form her i Corona tiden. Corona tiden er en hård tid, den betyder ingen stævner, clinic og social samvær med mine venner fra hesteverden, og det savner jeg rigtig meget. Det kan godt være svært at holde modet oppe, når der ingen stævner er at træne hen imod.

Jeg har fokuseret på at holde mine heste glade og i form. Jeg rider en del ture, får redet noget dressur og bomtræning, så det bliver nemmere for mig på springbanen, når vi engang kommer i gang igen. Udover det laver jeg konditionstræning med dem, for at give dem udholdenhed til at komme igennem de lange og svære baner. 

Lige nu står mine heste hos RC Horses, og det er med til at give mig motivation, da der er nogle at træne sammen med og blive inspireret af. Hos RC Horses har de en engageret træner der sørger for at jeg også er i god form.

RC har lavet et træningsprogram som består af maveøvelser og armebøjninger. Enten træner jeg sammen med ham eller også via whatsapp, så han kan holde øje med, at jeg ikke snyder. Synes det er rigtig godt at træne på den måde, for så er der stadigvæk en til at presse mig lidt ekstra, når det kan gå hen og blive en smule hårdt.

Jeg glæder mig til, at vi kan komme ud og ride stævner igen, og også rigtig meget til, at komme til clinic og se alle I skønne mennesker fra Firkløverets Springakademi.”

Philippa Sand Ibsen

Philippa Sand Ibsen er 14 år gammel og children rytter.

“Jeg er en af de meget heldige under Corona nedlukningen. Jeg har nemlig mine hestene hjemme samt ridehus. Og med 7 heste at ride på, så jeg har bestemt ikke kedet mig. Størstedelen af mine heste er unge, de går supergodt derhjemme, men de mangler at komme ud at få udfordringer og se noget nyt. Og det er svært at give dem nu. Jeg tror også det bliver svært med hensyn til unghestechampionaterne i år.

Personligt mangler jeg stævnerne, jeg mangler at ride ind på banen, lidt nervøs men også superklar til at præstere. Dette tror jeg også mine heste savner. For at holde dem glade skridter jeg en masse ture og bruger tid til at være sammen med dem fra jorden. Jeg har fået styr på min træning. Jeg laver et skema til hver hest hver uge over hvad den skal lave hvilke dage. Her tracker jeg min træning hver dag med min NIVO-sensor.

Min træner kommer kun en gang om måneden nu for at mindske smitten. Men flere professionelle ryttere har tilbudt online undervisning, og det har jeg benyttet mig af. Jeg skrev til Tina Lund, hvilket jeg har fået rigtig meget ud af. Det anbefaler jeg helt klart også andre til at gøre. Det er fedt at de professionelle også tænker på os andre. 

Jeg håber snart at nedlukningen åbner, så vi forhåbentlig kan komme tilbage til det normale.”

Del nyheden

Vores hovedsponsorer